Plantárna fasciitída: Strašiak rekreačných aj profesionálnych športovcov

Prehnali ste to s behom a teraz vás bolí päta? Môže ísť o plantárnu fasciitídu! O čo presne ide a ako sa lieči, sa dočítate práve tu.

Leto je čas kúpanie, opaľovania a zábavy s priateľmi, ale tiež ideálna príležitosť vyskúšať nové športové aktivity a poriadne si dať do tela. Sama som sa nechala zlákať a po dlhej dobe som vyrazila behať. Moje nadšenie však na druhý deň ráno vystriedala silná bolesť päty, ktorá prišla úplne nečakane. Nešlo však o natiahnuté väzy v členku, ale o plantárnu fasciitídu! O čo ide, ako sa prejavuje a ako jej predísť, si preto povieme práve teraz.

Čo je plantárna fasciitída?

Plantárna fasciitída, inak tiež aponeuróza, syndróm pätného výbežku alebo plantárna fasciosa, je pomerne málo preskúmané nezápalové ochorenie, ktoré sa prejavuje bolesťou v oblasti päty. Hoci väčšinou postihuje najmä ľudí vo veku 40 až 60 rokov, nie je výnimkou ani u mladších športovcov. Čo presne stojí za touto bolestivou diagnózou a ako ju môžeme účinne liečiť?

Pôvodcom všetkého je plantárna fascia - silný pás väzivového tkaniva, ktorý sa v piatich zväzkoch tiahne od vnútorného výbežku päty až ku všetkým piatim prstom a ktorý formuje pozdĺžnu nožnú klenbu. Plantárna fascia pomáha udržiavať správnu nožnú klenbu, podporuje ju a tlmí nárazy pri behu a chôdzi.

bolest achilovky

Ako sa prejavuje plantárna fasciitída?

Aponeuróza sa prejavuje postupne, bolesť začína v oblasti spodnej časti päty a zvyčajne sa objavuje s prvými krokmi po prebudení alebo po dlhšej dobe pokoja. Bolesť sa môže objaviť aj po dlhom státí, sprevádza ju stuhnutosť a pacienti často opisujú, že nemôžu došliapnuť pätou na zem alebo sa o pätu oprieť.

Bolesť pri plantárnej fasciitíde má tendenciu sa so zvyšujúcou sa aktivitou zmenšovať - takzvane sa trochu rozchodí, avšak na konci dňa sa vplyvom celkového preťaženia končatiny opäť zintenzívni.

Čo spôsobuje plantárnu fasciitídu?

O príčine vzniku tohto ochorenia sa pomerne málo vie a objaví sa len v približne 85 % prípadov. Často býva spájaná s artritídami, zlou biomechanikou dolnej končatiny, mnoho štúdií však ako hlavný faktor uvádza mechanické preťaženie. Vzhľadom na to, že sa toto ochorenie často objavuje u bežcov, podieľa sa na jeho vzniku pravdepodobne aj opakované svalové mikrotraumá.

Vznik tohto ochorenia tiež ovplyvňujú rizikové faktory, k nim patria:

Obezita - zvýšená hmotnosť preťažuje plantárnu fasciu.

Dlhodobé státie - ak vykonávate profesiu, v ktorej musíte dlho stáť, zvyšuje sa riziko vzniku plantárnej fasciitídy.

Biomechanické problémy anatómie nôh - napríklad tvar nožnej klenby, nadmerná pronácia nôh alebo rozdielna dĺžka dolných končatín.

Intenzívny beh a šport všeobecne - nadmerné behanie, náhle predĺženie bežeckej trasy bez predchádzajúcej prípravy alebo nevhodné topánky.

bolest paty

Liečba plantárnej fasciitídy

Na potvrdenie tohto ochorenia je potrebné klinické (röntgenologické) vyšetrenie, ktoré prípadne vylúči zlomeninu ako je únavová pätná zlomenina alebo svalové poranenie.

Ak sa plantárna fascitída nelieči, môže viesť k ďalším problémom ako je zlý stereotyp chôdze, ktorý následne preťažuje kolená, bedrá a chrbát, a ktorý môže v dlhšom meradle viesť k ďalším zdravotným problémom. Ako teda plantárnu fasciitídu liečiť? Našťastie existuje niekoľko účinných metód:

Fyzioterapia: Komplexná odborná fyzioterapia zameraná na posilňovanie a naťahovanie svalov. Nesteroidné protizápalové lieky: Pomáhajú zmierniť bolesť a zápal.

Ortopedické vložky a podpätenky: Podporujú nožnú klenbu a znižujú tlak na pätu.

Naťahovanie a masáž: Pravidelné naťahovanie lýtkových svalov a plantárnej fascie a jemné premasírovanie postihnutej oblasti uľavuje.

Vyhýbanie sa nevhodnej obuvi: Topánky s plochou podrážkou a chôdza naboso môžu stav zhoršiť.

Ľadovanie a pokojový režim: Aplikácia ľadu na postihnutú oblasť a obmedzenie námahy. Kortikosteroidy: Injekcie kortikosteroidov môžu zmierniť bolesť a zápal.

Tipy z Biominerály

Keď som sa s týmto bolestivým ochorením potýkala ja, pomohla mi okrem magnetoterapie a pokojového režimu tiež svalová masáž. Použila som klasického masážneho ježka, ktorým som si niekoľkokrát denne premasírovala svaly na päte, ale aj chodidlo a lýtkový sval. Nielenže mi to príjemne uľavilo od bolesti a stuhnutosti, ale urýchlilo to aj proces hojenia.

Skvelým tipom, ktorý vám tiež môžem odporučiť, je suplementácia kvalitného horčíka. Magnézium totiž pomáha pri relaxácii svalov, čo znižuje napätie v plantárnej fascii a priľahlých svaloch a zmierňuje bolesť a nepohodlie spojené s touto chorobou. Dostatočný príjem horčíka tiež podporuje regeneráciu a hojenie poškodených tkanív. Z našej ponuky môžete vyskúšať napríklad rozpustné Magnesium Dr. Formulated - Horčík s príchuťou malina - citrón alebo pomaranč, alebo praktický horčíkový olej v spreji Renovality, ktorý stačí nastriekať a rozmasírovať na boľavé miesto.

Plantárna fasciitída vás môže prekvapiť úplne nečakane. So správnou liečbou a hlavne ďalšou prevenciou môžete však bolesť rýchlo zvládnuť a vrátiť sa späť k vašim obľúbeným aktivitám bez obmedzenia.